Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Alby, chcem skákať ako ty!!!

Alby Rondina je pre mňa jeden z najuniverzálnejších jazdcov, ovláda freestyle, surf foil a samozrejme aj big air. Kedykoľvek prifúkne, ideme si spolu zaskákať a jeho skoky sú samozrejme o 40% výššie ako moje. Počas jednej session sme mali obaja woo, môj rekord bol 12 metrov a Albyho 18m !!! Spýtal som sa ho teda na jeho tajné triky a tipy, poďme na to...
Laci Kobulsky

1 – Výber správnej výbavy

Aj keď výbava nie je najdôležitejší faktor, ak zvládnete správnu techniku, tak vám správna doska a kite pomôže o pár metrov vyššie. Najlepší kite na vysoké skoky je high aspect ratio bow kite a nastavte ho na rýchle manévrovanie. Čo sa dosky týka, tak najlepšia je doska s dobrým gripom, ktorá sa vie dobre zarezať proti vetru a má väčšie finky.

2 – Podmienky a spot

Každému je asi jasné, že čím silnejší a pravidelnejší vietor, tím lepšie. Veľa ľudí ale podceňuje vodnú hladinu, a tá môže byť často kľúčová. Na rovnejšej vode viete vyvinúť väčšiu rýchlosť a tá je kľúčová pre čo najvyšší skok. Skúste sa poobzerať po okolí a vyhliadnite si čo najlepší spot, naozaj vám to pomôže.

3 – Rýchlosť

Skok v kiteboardingu je v podstate prenesená rýchlosť do druhého smeru, tam kam pošlete kite. Môže fúkať 50 uzlov, no ak idete na skok pomaly, nevyskočíte vysoko. Pred odrazom sa snažte vyvinúť čo najvyššiu rýchlosť, kľudne sa postite trošku po vetre a mávajte kitom.

4 – Poriadny pop

Pred odrazom potrebujete poriadne zahraniť proti kitu, to vyvolá takzvaný slingshot efekt. Čím rýchlejšie a agresívnejšie zahraníte, tím viac vás kite kopne do vzduchu. Druhá vec je taktiež odraziť sa na konci zahranenia, tím ušetríte ťah kite ktorý by vás dostal zvody na ťah vyššie do vzduchu. Čiže normálne sa odrazte zo zadnej nohy tak, ako by ste skákali od zeme. No a posledný pohyb je poslanie kita na druhú stranu – čím rýchlejšie a agresívnejšie, tím lepšie. Po odraze zatiahnite bar a hurá ku hviezdam.

5 – Pohyb kitu vo vzduchu

Po úvodnom pohybe kitu, ktorý je snáď každému jasný môžete pri vyšších skokoch pokračovať v pohyboch kitu z jednej strany do druhej. Nepomôže vám to až tak dostať sa vyššie, no budete letieť dlhšie a ďalej.

6- Loop počas landingu

Ak začnete skákať do istej výšky, začnete mať problém s tvrdými dopadmi. Práve preto by ste mali tesne pred dopadom spraviť downloop zatiahnutím prednej ruky, ktorý rozloží vaš pád na pohyb dopredu a pristanete tak ladnejšie a bezpečnejšie. Downloop odporúčam skúsiť najprv počas halzy.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu